Solar Power Accelerator AB expanderar kraftigt – arrendeavtal motsvarande 20 000 MWh och 20 MSEK i prognostiserad årsintäkt efter första kvartalet av totalt 1 TWh i planerad utrullning

Solar Power Accelerator (SPA) har sedan bolaget grundades i slutet av 2022 påbörjat installation av pilotanläggningar i Lomma och sydvästra Skåne. Bolaget tecknar nyttjanderättsavtal avseende första fasen för takarrende motsvarande 20 000 MWh i genereringskapacitet i västra, östra och södra Götalandsregionen (elområde SE4). Takytan i denna första fas förväntas ge en årsintäkt på 20 MSEK under 25 år av totalt 800 MSEK i årstakt givet en produktionskapacitet på 1 TWh. Därtill har bolaget byggt upp en pipeline och kundregister med intresseförfrågningar för en takareal på 1,3 miljoner kvadratmeter vilket motsvarar en årsintäkt på 260 MSEK och 250 GWh i årsproduktion. Omsatt i energiförbrukning räcker det till att på årsbasis försörja 60 000 villor eller till att ladda 85 000 elbilar.

 

Solar Power Accelerator är en mikroproducent och mikronätsoperatör av överskottsel från takbaserad solkraft. Bolaget finansierar kompletta investeringar av solcellsanläggningar och vänder sig till fastighetsägare med industritomter med optimalt anlagda tak som lämpar sig för installation och drift under 25 år. Överskottselen återförsäljs på spotmarknaden eller genom s.k långsiktiga fastprisavtal (Power Purchase Agreements, PPA).  

 

SPA som startup är ett impactdrivet tillväxtprojekt och ambitiöst infrastrukturinitiativ i linje med såväl EUs klimatpaket och FNs hållbarhetsmål att reducera koldioxidutsläppen med 55% fram till 2030 i linje med 1990 års nivåer. 

 

Vi har ett partnerskap med RSA (https://rsa-elodata.se) som är Sveriges ledande montör av solpaneler och vi samverkar med väletablerade lokala och regionala byggentreprenörer och fastighetsägare.  RSA installerar den första pilotanläggningen med bl a premiumväxelriktare från SolarEdge (https://www.solaredge.com/us) som är en världsledande leverantör av system för övervakning av solceller och batterilagring. Att på så relativt kort tid fått upp ett sådant signifikant intresse är tydligast möjliga köpsignal från marknaden när det gäller efterfrågan av den enda egentligt förnyelsebara energikällan som tillsammans med batterilagring förväntas bli det dominerande paradigmet kommande 20-25 år. Vår strategiska målsättning är att bidra med 5% av den efterfrågade kapaciteten i solkraft i Sverige och att installera minst 1 TWh fram till 2030.  Samtidigt ser vi en stor möjlighet att replikera hela affärsmodellen på andra målmarknader, såväl närliggande i Baltikum som i sydöstra Europa som har dels har en hög tillväxttakt och samtidigt outnyttjad potential, säger bolagets VD, Pär-Olof Johannesson.

Taggar: